Wybór sprzętu AGD

Sprzęt AGD jest niezbędny w każdej kuchni. Nawet jeżeli nie planujemy kuchennych rewolucji, a gotowanie nie jest naszą pasją to mimo wszystko podstawowe urządzenia po prostu muszą się znaleźć w naszym domu. Urządzając kuchnię musimy zdecydować, czy wybieramy sprzęt wolnostojący czy do zabudowy. Oba rozwiązania mają zarówno wady jak i zalety, dlatego warto przeanalizować za i przeciw, zanim podejmiemy ostateczną decyzję.

1. Sprzęt wolnostojący

Zalety:

  • sprzęty AGD wolnostojące są tańsze, niż ich odpowiedniki pod zabudowę,
  • kuchnia ze sprzętami wolnostojącymi jest bardzo mobilna – ich montaż jest prosty i szybki,
  • w razie jakiejkolwiek awarii urządzenie można bez problemu wysunąć, naprawić czy wymienić. Zabieg ten nie wymaga odkręcania blatu i kombinowania – wszystko zrobisz szybko i sprawnie.


Wady:

  • wybór standardowych sprzętów kuchennych narzuca pewne ograniczenia; jeśli kupujemy kuchenkę z piekarnikiem, liczymy się z tym, że palniki będą na wysokości blatu, a piekarnik poniżej,
  • czyszczenie szczelin między szafkami, sprzętem a ścianą jest utrudnione i wymaga większego zaangażowania, niż przy sprzętach w zabudowie,
  • dobieranie urządzeń wolnostojących tak, aby pasowały do siebie wymaga sporo pracy – choćby w kontekście odpowiedniego dobrania kolorystyki, materiałów czy uchwytów.

 

Sprzęt pod zabudowę

Zalety:

  • urządzenia do zabudowy pozwalają nam stworzyć jednolitą zabudowę kuchenną. Jest to wyraz nowoczesności i minimalizmu, który od jakiegoś czasu cieszy się dość dużą popularnością; masywna lodówka nie przytłacza naszej kuchni, zmywarka nie rozprasza swoim wyglądem - wszystko jest sprytnie ukryte i tworzy idealną całość!
  • sprzęty możemy umieścić na dowolnej wysokości, w dowolnym miejscu – jest to bardzo wygodne rozwiązanie, które pozwala nam dopasować kuchnię do naszych potrzeb,
  • sprzęt AGD przeznaczony pod zabudowę sprawia, że oprócz świetnego wyglądu mamy również dużą powierzchnię blatu roboczego; wszystko jest łatwe do utrzymania w czystości
  • brak bocznych szczelin minimalizuje ilość zalegającego tam brudu.

Wady:

  • kuchnia ze sprzętami w zabudowie to kosztowna inwestycja
  • powstanie takiej kuchni trwa nieco dłużej niż tradycyjnej; w razie jakiejkolwiek usterki konieczne jest wezwanie fachowca – sami raczej nie poradzimy sobie z demontażem.

Oba rozwiązania mają wady i zalety. Decyzja nie jest łatwa, a konsekwencje wyboru będą nam towarzyszyć przez długie lata. Generalnie, jeśli przywiązujemy dużą wagę do szczegółów i szukamy zindywidualizowanego rozwiązania dostosowanego do naszych specyficznych potrzeb, lepsza będzie zabudowa, jeśli nie jesteśmy zdecydowani i dopuszczamy zmiany aranżacji czy szybką wymianę sprzętu lepiej pozostać przy bardziej elastycznych, mobilnych sprzętach.